Veelgestelde vragen Steunmaatregelen

Welke maatregelen voor ondernemers biedt de overheid?

Dinsdag 17 maart heeft de regering een pakket aan crisismaatregelen voor ondernemers bekend gemaakt. Klik hier

 

Belastingen

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW-regeling)

Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO)

 

Hoe zit het met de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling?

Sinds 16 maart is een tijdelijke faciliteit onder de BMKB beschikbaar voor mkb-bedrijven die getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus. Onder de tijdelijke maatregel van de BMKB worden financieringen met een verhoogd borgstellingskrediet van 50% naar 75% mogelijk aan in de kern gezonde mkb-bedrijven toegelaten, om opgekomen of te verwachten liquiditeitsproblemen vanwege de coronaproblematiek te verzachten. Financiers (met name banken) kunnen daardoor gemakkelijker en sneller krediet verruimen waardoor meer mkb-bedrijven eerder meer geld kunnen lenen. Het kabinet heeft ruim voldoende middelen om er voor te zorgen dat aan het verwachte beroep op deze maatregel in de BMKB kan worden voldaan. Als ondernemer kun je je hiervoor melden bij jouw bank.

 

Klopt het dat banken ook steunmaatregelen nemen?

Ja, ook banken hebben steunmaatregelen bekend gemaakt. Zo is er een half jaar uitstel van aflossingen van zakelijke leningen tot € 2.500.000. Het betreft in ieder geval:  ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos.

 

Is het mogelijk om uitstel aan te vragen voor waterschapsbelastingen?

Ja, dat is mogelijk. Ondernemers die de waterschapbelastingen niet kunnen betalen vanwege de coronacrisis, krijgen bij de meeste waterschappen uitstel. Verschillende waterschappen zetten de invordering van belastingen helemaal stil, en betalen hun facturen direct. De meest voorkomende maatregelen van de waterschappen zijn:

  • Er wordt coulant omgegaan met verzoeken om uitstel van betaling. Ondernemers en zzp-ers die aangeven dat ze hun belastingaanslag als gevolg van de crisis niet op tijd kunnen betalen, krijgen bij de meeste waterschappen uitstel van betaling en hoeven de aanslag voorlopig dus niet te betalen. Het uitstel geldt voorlopig voor bepaalde tijd, meestal voor een periode van 3 tot 6 maanden vanaf nu. 
  • Er worden ook soepele betalingsregelingen getroffen. De opgelegde aanslag wordt dan wel betaald, maar dat kan in een langere periode.
  • Veel waterschappen betalen facturen sneller, ruim voor de vervaldatum. Daarnaast vindt al het beheer en onderhoud, de uitvoering van projecten en de voorbereiding van nieuwe projecten zoveel als mogelijk doorgang. 

Neem contact met jouw waterschap voor meer informatie.

 

Handige bronnen

Veelgestelde vragen over financiële maatregelen

« «
deel