Mondkapjes

Wij hebben met grote zorg deze informatie samengesteld, maar het kan wellicht voorkomen dat informatie en adviezen wijzigen door dat inzichten/ wet- en regelgeving veranderen, zeker nu. Informatie op deze pagina is opgesteld naar aanleiding van de persconferentie van 13 oktober.

 

Waar geldt het aanvullend advies om een mondkapje te dragen?
Er geldt in Nederland het zeer dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

  • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
  • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Zoals op 13 oktober ook is benadrukt tijdens de persconferentie, is het nog geen verplichting (komt er wel), maar is het wel een zeer dringend advies om een mondkapje te dragen, door klanten maar ook door werknemers. De regering heeft het voornemen om dit advies zo snel mogelijk om te zetten naar een verplichting op basis van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Dit betekent dat een niet-medisch mondkapje verplicht wordt voor iedereen van 13 jaar of ouder, dus ook iedereen die werkt in onze branche. Wij houden je op de hoogte van deze ontwikkeling.

 

Meer informatie op website van de Rijksoverheid

 

Valt een face shield ook onder de categorie niet-medisch mondkapje?
Deze vraag hebben wij uitgezet en het antwoord luidt: ja. 


Moeten medewerkers en klanten een mondkapje op in winkels?
In heel Nederland geldt een dringend advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in alle voor publiek toegankelijke gebouwen en overdekte gebieden, zoals winkels, parkeergarages, benzinestations en bij de uitvoering van contactberoepen zoals de kapper. Een winkelier kan besluiten om in zijn zaak een mondkapje te verplichten. In dat geval mogen bezoekers geweigerd worden die geen mondkapje dragen.

Het dringende advies is dus ook van toepassing op medewerkers en jijzelf. Omdat het vooralsnog een (zeer) dringend advies is, ligt de beslissing om een mondkapje te laten dragen door medewerkers bij jou. 

 

Ben ik verplicht aan dit advies op te volgen?
Nee, het is een dringend advies, nog geen verplichting. Je mag als ondernemer de klanten verplichten een mondkapje te dragen in de winkel en kunt hier op handhaven. Als ondernemer beslis jij hier over. Dit geldt ook voor jouw werknemers. Het is aan jou om hierin een beslissing te nemen. 

 

Hoe communiceer ik dit aan mijn klanten?
Kies jij ervoor om klanten alleen toe te laten met een mondkapje? Zorg dan wel dat dit goed zichtbaar is, voordat de klant de winkel betreedt. Gebruik hiervoor deze raamposter


Zijn er uitzonderingen op het dringend advies voor dragen van mondkapjes?
Het dringende advies van de Rijksoverheid om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte.  Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staan zijn een mondkapje te dragen of door het opzetten van een mondkapje ernstig ontregeld worden. 

 

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen liplezen of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd. Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

 

Neem contact op met de NBPW

Kunnen wij je ergens mee helpen? Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op 070 3314640 van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Download 

Gebruik deze raamposter om duidelijk te maken aan je klanten wat jouw huisregels zijn. Deze is uiteraard aan te passen naar jouw situatie.

« «
deel