2016-11-22 Nepluvi: Update HPAI H5N8

Hieronder treft u een update van de Nepluvi aan haar leden voor wat betreft de huidige situatie rond de uitbraken van HPAI H5N8.

 

Meldingen wilde vogels in Nederland

De Nederlandse CVO heeft aan de OIE enkele gevallen van hoogpathogene H5N8 onder wilde vogels gemeld. Het betrof diverse vogelsoorten. De besmettingen waren in in Slootdorp (Noord-Holland), Werkendam (Noord-Brabant), Oostzaan (Noord-Holland) en Bergplas (Zuid-Holland).

 

Duitsland

  • In Sleeswijk-Holstein is op een ganzenbedrijf in het district Dithmarschen een voorlopig besmetting met H5 vastgesteld. Het subtype H5N8 is nog niet vastgesteld. Het gaat om een locatie met 1.800 ganzen. Er is een 1 km-gebied ingesteld. Op een tweede locatie van dit bedrijf met 7.000 ganzen is ook H5 vastgesteld. Ook hier vindt nader onderzoek plaats. De dieren worden geruimd.
  • De vogelgriep breidt zich uit onder wilde vogels. Rondom deze vondsten worden toezichtsgebieden en beschermingsgebieden ingesteld.
  • Het nationale landbouwministerie werkt aan een calamiteitenverordening om, na overleg met de crisisstaf,  op korte termijn een landelijke ophokplicht vast te kunnen stellen.
  • Via deze link vindt u een kaartje van de H5N8-gevallen in Duitsland: https://www.fli.de/de/aktuelles/tierseuchengeschehen/klassische-gefluegelpest/karten-zur-klassischen-gefluegelpest/

Denemarken

In Denemarken is het virus voor het eerst vastgesteld bij pluimvee. Het gaat om dieren van een hobbyboer in Noord-Seeland met 30 eenden.

 

WHO-beoordeling H5N8

De WHO heeft in een risicobeoordeling geconcludeerd dat het niet waarschijnlijk is dat mensen besmet worden met het H5N8-virus, hoewel het niet uitgesloten wordt.

Zie: http://www.who.int/influenza/human_animal_interface/avian_influenza/riskassessment_AH5N8_201611/en« «
deel