2016-11-24 Update vogelgriep

Situatie Duitsland

Het Duitse Friedrich-Loeffler instituut heeft bevestigd dat het kalkoenenbedrijf in Cloppenburg, waarover we u gisteren informeerden, HPAI H5N8 besmet is. De op het bedrijf aanwezige (16.000) kalkoenen worden geruimd. Op een aantal locaties in de directe omgeving van het getroffen bedrijf worden nog 92.000 dieren geruimd. In het beschermingsgebied (3 km) om het bedrijf bevinden zich 75 pluimveebedrijven met ca. 270.000 stuks pluimvee. In het toezichtsgebied (10 km) gaat het om 134 bedrijven met zo’n 885.000 stuks pluimvee. Deze bedrijven worden gescreend (klinisch en met PCR-testen).

De standstill, die gisteren is ingesteld voor de Gemeinde Barßel blijft in ieder geval van kracht tot 26 november 18:00 uur. Deze standstill heeft alleen betrekking op het transport van levend pluimvee zie: http://www.lkclp.de/aktuelles-presse/allgemein.php?aid=1939&back=true. De door de Landkreis Cloppenburg aangenomen Algemeinverfüging waarin de maatregelen zijn omschreven voor het Beschermings- en Toezichtsgebied treft u hier.  Een kaartje van de gebieden hier. Voor deze gebieden geldt onder andere een vervoersverbod van gehouden vogels, vers pluimveevlees, eieren en andere bijproducten van pluimvee. Het door de Landkreis Cloppenburg vastgestelde B-T gebied grenst voor een deel aan de kreisen Ammerland en Leer. Het ligt voor de hand dat ook deze kreisen nog een stuk B-T gebied wordt vastgesteld. Hierover is op dit moment nog geen informatie beschikbaar.

 

De uitbraak in Cloppenburg is zeer verontrustend. Er is een actief handelsverkeer tussen deze pluimveebedrijven in deze regio en de Nederlandse pluimveesector. Het is van groot belang om bij alle transporten vanuit deze regio geschikte hygienemaatregelen te treffen om versleping van het virus te voorkomen.

 

Ook in Sachsen-Anhalt zijn twee vondsten van H5N8 gemeld. Één bij een wilde zwaan en één bij een klein pluimveebedrijf in de Landkreis Harz, zie: http://www.mdr.de/sachsen-anhalt/magdeburg/vogelgrippe-in-sachsen-anhalt-100.html

 

Zweden

Zweden heeft gisteren gemeld dat op een pluimveebedrijf met leghennen bij Helsingborg een vogelgriepvirus type H5 (nadere typering volgt nog) en bij een wilde vogels het AI virus H5N8 is aangetroffen.

 

Hongarije

Hongarije heeft weer een aantal (9) nieuwe uitbraken gemeld op pluimveebedrijven. Het lijkt in alle gevallen te gaan om bedrijven met eenden en ganzen:  https://flutrackers.com/forum/forum/europe/europe-h5n8-tracking/h5n8-tracking-hungary/764369-hungary-9-new-outbreaks-of-highly-pathogenic-avian-influenza-h5n8-in-birds-in-farms-oie-november-22-2016

 « «
deel