2016-12-18 Update vogelgriep

Het Ministerie van EZ heeft 18 december jl. laten weten dat wederom een pluimveebedrijf besmet is met vogelgriep type H5. Op basis van de klinische verschijnselen wordt uitgegaan van hoogpathogeen. Het legpluimveebedrijf bevindt zich in het Friese Hiaure. In een straal van 1 km rondom het bedrijf bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. Rondom het bedrijf is een 3 km. gebied ingesteld, waarbinnen zich 1 vermeerderingsbedrijf bevindt. Tevens is een 10 km.  gebied ingesteld. Daarin bevinden zich 13 bedrijven. Voor deze bedrijven gelden vervoersbeperkingen. Het persbericht vindt u hier. De direct koppeling naar de regeling inclusief gebiedsbeschrijving vindt u hier.

Er is een interactieve kaart waar de ingestelde gebieden te raadplegen zijn. Deze kunt u hier vinden.

Tevens is bevestiging ontvangen dat de besmetting op het pluimveebedrijf in Kamperveen het H5N8 type betreft.

 

Duitsland

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, nabij de plaats Soest, een kalkoenbedrijf met 7600 kalkoenen en 14.000 kalkoenkuikens besmet geraakt met hoogpathogeen H5N8. Zo wordt door de media gemeld.

In de deelstaat Saksen-Anhalt is nabij de plaats Möser een bedrijf met 9500 eenden besmet geraakt met H5N8, volgens media.

 

Helaas betekenen deze berichten dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen besmettingen niet uit te sluiten zijn. Iedereen in de pluimveesector wordt opgeroepen om het uiterste te doen om insleep van virus te voorkomen.« «
deel