2017-08-24 HPAI Italië - weer nieuwe besmettingen

Sinds de laatste HPAI uitbraak in Italië op 9 augustus j.l., zijn de afgelopen dagen weer nieuwe besmettingen vastgesteld.

 

Op 21 augustus is op een vleeskalkoenen bedrijf met 13.248 kalkoenhennen van 87 dagen oud H5 vastgesteld. Monsters zijn genomen nadat enkele dagen geleden de uitval fors toenam en een terugval in de water- en voer opname. Op dezelfde dag is naar aanleiding van een klinische verdenking H5N8 subtype vastgesteld op een bedrijf met 23.400 dieren, bestaande uit 21.000 fazanten, 2000 patrijzen en 400 hybride wilde eenden. Dit bedrijf bevindt zich in een andere provincie, namelijk Lombardije (regio Lodi).

Op 22 augustus is op een vleeskalkoenenbedrijf met 10.900 kalkoenhanen AI H5 vastgesteld. Ook hier werd op basis van toename uitval en afname voer- en waterverbruik monsters genomen.

Gisteren, 23 augustus, werd op een ander vleeskalkoenenbedrijf met 33.000 dieren van 75 dagen oud, H5 vastgesteld naar aanleiding van gelijksoortige klinische verschijnselen.

 

Voorts heeft de OIE op 17 augustus melding gemaakt van een HPAI H5N8 besmetting bij een knobbelzwaan nabij het Zwitserse Lac de Neuchatel, Yverdon-les-Bains (provincie Vaud).

 

Hier vindt u de link naar het recente overzicht van alle uitbraken in Italië.

Hier vindt u de link naar een kaartje.

 

Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat vogelgriep nog steeds op de loer ligt en in Europa actief aanwezig is. Het is daarom nog steeds noodzakelijk alert te blijven op ziekte verschijnselen en alle hygiënemaatregelen streng toe te blijven passen.

 

Via AVINED« «
deel