Vogelgriep virus ligt nog steeds op de loer, blijf alert

23 januari 2018

Gisteren werd bekend dat bij de dieren van een houder met verschillende soorten hobbykippen in Zuid Holland (Rhoon) vogelgriep van het type H5N6 is vastgesteld. Vandaag is uit onderzoek bevestigd dat het de hoogpathogene variant betreft.


Dit is hetzelfde virustype dat in december j.l. bij wilde watervogels ten zuid oosten van het IJsselmeer is gevonden, bij een eendenbedrijf en een kinderboerderij in Biddinghuizen. Verder is in Europa op 9 december in de Zuid-Engelse graafschap Dorset een knobbelzwaan met HPAI H5N6 gevonden en op 4 januari hetzelfde type bij een wilde eend in de Duitse deelstaat Beieren, nabij Dachau.

 

Omdat nog steeds regelmatig berichten verschijnen dat besmette wilde vogels worden gevonden met het hoogpathogene H5N6 vogelgriepvirus, is er helaas nog steeds sprake van een voortdurende vogelgriep dreiging vanuit met name wilde (water)vogels. Voor de pluimveesector betekent dit een groot risico op insleep van het virus in een stal. Te denken valt aan versleping vanaf het erf via schoeisel, regenwater dat vanaf het dak op het erf loopt, of ongedierte dat virus uit de omgeving kan verslepen naar het stalgedeelte.

 

AVINED attendeert daarom nogmaals pluimveehouders, erfbetreders en andere sectorgenoten op het belang consequent alle hygiëne maatregelen strikt in acht te blijven nemen om dit zeer besmettelijke virus buiten onze stallen te houden.

« «
deel