HPAI-besmettingen bij wilde eenden in Nederland en Duitsland

04 september 2018

In Nederland zijn in het Eemmeer (bij Blaricum) op enige afstand van elkaar enkele dode eenden gevonden. Bij testen op AI is bij één eend hoogpathogeen H5N6-virus gevonden. Verder is bij één eend laagpathogeen H5N3 gevonden. Het is niet bekend waaraan de dieren zijn doodgegaan.


In Nederland zijn in het Eemmeer (bij Blaricum) op enige afstand van elkaar enkele dode eenden gevonden. Bij testen op AI is bij één eend hoogpathogeen H5N6-virus gevonden. Klik hier voor de OIE melding. Dit virus is hetzelfde type dat vorig jaar in Nederland ook bij wilde vogels is gevonden en op pluimveebedrijven in Oldekerk en Kamperveen.

 

Verder is bij één eend laagpathogeen H5N3 gevonden. Het is niet bekend waaraan de dieren zijn doodgegaan. Gezien de warme zomer is het ook aannemelijk dat botulisme de doodsoorzaak kan zijn, maar daarover is geen informatie bekend.

 

Omdat het vogeltrekseizoen nog op gang moet komen, ligt het voor de hand dat met de vondst van deze besmette eend met HPAI de conclusie kan worden getrokken dat het virus nog in Nederland aanwezig is. Besmettingen bij wilde vogels hebben geen directe consequenties voor de commerciële pluimveehouderij. Maar dit bericht is wel een opwarmer om zowel in de bedrijfsvoering als bij het bezoeken van pluimveebedrijven de hygiëne goed in acht te nemen.

 

In Duitsland is het afgelopen weekend in Wismar (deelstaat Mecklenburg-Vorpommern), tegen de Oostzee aan, bij een hobbyhouder bij één eend HPAI H5N6 vastgesteld. Alle honderd eenden en dertig kippen van de houder zijn geruimd. De deelstaatregering heeft geen beperkingsgebied en toezichtsgebied voor aviaire influenza van 3 en 10 kilometer rond het bedrijf ingesteld vanwege de geïsoleerde ligging van het bedrijf.

 

Klik hier voor het OIE bericht.

 

Het ligt niet voor de hand dat er een verband is tussen beide besmettingen en dat het op toeval berust dat deze in het zelfde weekend bekend worden.

« «
deel