Wat is de impact van een no-deal Brexit op uw bedrijf?

22 februari 2019

Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk (VK) als lid uit de Europese Unie (EU) treden. Hoe dan ook zal op dat moment de open landsgrens tussen Nederland en het VK gesloten worden en zal EU-regelgeving niet meer onverkort van toepassing zijn op al het grensverkeer; of het nu personen (werknemers), diensten (bijv. dataverwerking, certificering) of goederen betreft.


In januari 2019 is duidelijk geworden dat het Britse Kabinet niet de steun kreeg van het Parlement voor de voorgelegde deal. Of het Britse Kabinet de steun gaat krijgen van het Parlement in het vervolg, is nog niet duidelijk. Premier Theresa May gaat nog met de (27) EU-leiders bespreken of de voorgelegde deal niet alsnog aangepast kan worden. Het is de vraag of er überhaupt een ‘deal’ gaat komen tussen de EU en het VK.

Nederlandse bedrijven moeten zich voorbereiden op het scenario van de zogenaamde ‘No-Deal’. In dit scenario is er na 29 maart 2019 geen enkele overeenkomst tussen de EU en het VK èn zijn de wettelijke Europese regels niet meer van toepassing op het VK.

 

Brexit Impact Scan
De website www.brexitloket.nl is door de Rijksoverheid gelanceerd om bedrijven te informeren over de impact. Op deze website staat ook een Brexit Impact Scan waarmee bedrijven de risico’s, aandachtspunten en acties voor hun organisatie in kaart kunnen brengen.
 
Het kan ook voor uw organisatie raadzaam zijn om de Brexit Impact Scan in te vullen, om goed zicht te krijgen op eventuele risico’s voor uw organisatie.

Extra procedures NVWA
Daarnaast roept de NVWA ondernemers die goederen leveren aan klanten in het VK of die goederen ontvangen uit het VK, op om zich op tijd aan te melden bij de digitale systemen die nodig zijn voor het aanvragen en verwerken van import- en exportkeuringen en -certificaten. Het aanmelden bij de verschillende systemen duurt normaliter ongeveer 2 weken, maar deze doorlooptijd kan flink oplopen als veel bedrijven zich vanwege een 'no-deal Brexit' pas op het laatste moment aanmelden.

« «
deel