Eerste licenties Keurmerk Echt Wild afgegeven

19 december 2019

Slagerij Ter Weele in Oene, slagerij Jager & Boer in Zwolle en poelier Pieter van Meel & Zonen in Amsterdam zijn de eerste drie leveranciers die in de praktijk met het keurmerk gaan werken.


Op dinsdag 17 december zijn de eerste drie licenties van Keurmerk Echt Wild verstrekt. Slagerij Ter Weele in Oene, slagerij Jager & Boer in Zwolle en poelier Pieter van Meel & Zonen in Amsterdam zijn de eerste drie leveranciers die in de praktijk met het keurmerk gaan werken. De ervaringen uit de pilot worden verwerkt om de stap naar de markt soepel en goed te laten verlopen.

 

Het keurmerk werd feestelijk overhandigd door Peter Klosse, voorzitter van de stichting Keurmerk Echt Wild aan meesterslager Herman ter Weele. De komende maanden gaan deze drie slagers- en poeliersbedrijven met het keurmerk werken. Ook gaan nog twee producenten van wildproducten - Wild van Wild en Royal Goose Company - het keurmerk gebruiken om ervaring op te doen in de praktijk. Hun bevindingen zullen gebruikt worden om eventuele verbeteringen aan te brengen. De stichting streeft ernaar dat het keurmerk breed in de markt gebruikt gaat worden.
 
Grote behoefte bij consument én keten
Uit onderzoek blijkt dat er zowel bij consumenten (74%) als in de keten (73%) behoefte bestaat aan een keurmerk waarmee echt wild van gekweekt wild wordt onderscheiden. Op dit moment wordt daarin geen onderscheid gemaakt en alles onder de noemer ‘wild’ aan de consument aangeboden. Als antwoord op die behoefte lanceerde de Stichting Keurmerk Echt Wild het keurmerk. Verkooppunten, wildverwerkers en wildhandelaren kunnen het keurmerk voeren op basis van een licentie die zij afnemen via de stichting. In de loop van volgend jaar kunnen ook restaurants in aanmerking komen voor het keurmerk.


Peter Klosse, voorzitter Stichting Keurmerk Echt Wild: ‘Waarde van natuurvlees wordt eindelijk erkend’
Voorzitter Peter Klosse is verheugd over het verstrekken van de eerste licenties: ‘De wilde dieren die in Nederland geschoten worden, leefden vrij in de natuur en konden zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. Daarmee heeft het vlees dat afkomstig is van deze dieren een grote waarde. Die waarde wordt nu nog onvoldoende erkend. Daarnaast zien we een groeiend bewustzijn bij consumenten naar de herkomst van voedsel en weten we dat zij het belangrijk vinden dat echt wild herkenbaar is. Wij zouden dan ook graag zien dat het vlees met dit keurmerk uiteindelijk in heel Nederland te vinden is.’


Branche erkende meesterslager Herman ter Weele: ‘Positieve ontwikkeling, erkenning voor het mooiste scharrelvlees dat er is’. Herman ter Weele levert graag een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van het keurmerk. ’Ik krijg vaak in de winkel de vraag van de consument hoe ze nu kunnen zien of het vlees dat ze kopen ook echt wild is. Echt wild heeft écht gescharreld, Mooier scharrelvlees dan dit krijg je het niet. Het keurmerk voorziet in een duidelijke behoefte.’ 


In 2014 liet de Stichting Natuur & Milieu weten dat wild geschoten door jagers het hoogst scoort op alle aspecten van dierenwelzijn en milieueisen. 


Meer informatie over het keurmerk te vinden op de website www.echtwild.nl.

 

foto: © Anoeska van Slegtenhorst

« «
deel