Ophokplicht van kracht in Nederland

29 oktober 2020

Per 23 oktober geldt een ophokplicht voor alle pluimveebedrijven die 250 of meer dieren houden. De plicht wordt verruimd.


De maatregel is genomen naar aanleiding van de recente vondst van zes dode knobbelzwanen in Kockengen, bij Utrecht. Bij twee van de dieren is vogelgriep aangetroffen van de variant H5N8. Inmiddels wordt ook een dode smient uit dezelfde omgeving getest. Het virus komt waarschijnlijk uit Rusland en is door trekvogels naar Nederland gebracht. Volgens de 'deskundigengroep dierziekten' is er een groot risico dat het virus op pluimveebedrijven opduikt via wilde vogels. Pluimveebedrijven met een uitloop hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep 'in te slepen'.

 

Vandaag (29 oktober) is op een pluimveebedrijf in de Gelderse plaats Altforst vogelgiep vastgesteld. Het gaat om een zeer besmettelijke variant, meldt minister Schouten. Alle bijna 36.000 dieren worden gedood. Verder geldt voor een straal van tien kilometer een vervoersverbod en worden alle andere pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer onderzocht. 

 

Na de vondst in Altforst neemt Schouten in aanvulling op de ophokplicht voor commerciële bedrijven aanvullende landelijke maatregelen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels moeten hun pluimvee en watervogels nu afschermen. Op die manier kunnen de dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

 

Schouten stelt ook een verbod in op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

In zeldzame gevallen kunnen ook mensen geïnfecteerd worden met het vogelgriepvirus. Volgens het RIVM gebeurt dat alleen als er sprake is van direct en intensief contact tussen mensen en besmette dieren, zoals bij verzorgers of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen.

 

bron: NOS

« «
deel